lördag 30 januari 2010

"Polsk bröd"


Idag fick jag för mig att baka bröd som min pappa brukade
baka när jag var mindre.Tanken var att brödet skulle smaka
som bröd i Polen gör. Tyvärr hittade jag ingen vettig recept
och min pappa glömde bort hur han gjorde. Det enda jag var
säker på var att brödet är gjord på surdeg och en bild på hur
min pappa gjorde fanns någonstans i mitt huvud. Ja och då var
det bara att sätta igång och blanda ihop något.
Exakta mått kan jag inte ge då jag hällde i lite av varje.

Surdegen:

1 paket jäst
Salt
Vatten
Fin rågmjöl
1 msk honung

Allt detta blandade jag ihop till en lös deg (med samma konsistans som filmjölk).
Låt surdegen stå i rumstemperatur minst 10 timmar.

Brödet:

Efter ca:10 timmar tillsätt till surdegen nedanstående ingredienser och låt jäsa 30-60 min.

1 dl olja
Vetemjöl

Efter första jäsningen forma till bröd och låt jäsa ytterligare ca:30-60 min.
Pensla med filmjölk och strö över med sesam eller solrosfrön.
Grädda 30-45 min beroende på storleken på bröden.

Det nybakade brödet smakar bäst med mycket smör på.
Även om det var långt ifrån hur en polsk bröd smakar så
var det Super gott med nybakad bröd......mums.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar